L'Albatros


 

 

 

Apareix a Robur-le-conquérant (Robur el conqueridor).
Aeronau concebuda per l'enginyer Robur i construïda en el seu refugi, l'illa X. El seu aspecte general és el d'un vaixell. La proa en forma d'esperó i la coberta -de trenta metres de llarg i quatre d'amplada- reposa sobre un buc dins del qual es troben els mecanismes que produeixen l'energia motriu i magatzems de munició, queviures i aigua. Sobre la coberta hi trobem tres bastiments per al personal i per a la maquinària. El bastiment de proa és destinat a la cuina, allotjament de la tripulació, i maquinària de la propulsió cap endavant. En el bastiment central hi trobem la maquinària de les hèlixs de suspensió. En el bastiment de popa hi trobem la cabina de Robur, un menjador, les instal·lacions del timó i la maquinària de propulsió cap enrere. La claror arriba a l'interior dels bastiments a través d'ulls de bou amb vidres esmerilats. Una sèrie de ressorts amortidors situats sota el buc asseguren la suavitat dels aterratges.

 

 

Damunt la coberta s'alcen trenta-set eixos verticals: quinze a banda i banda de la nau i els set restants, més elevats, en la part central. Cadascun d'aquests eixos porta dues hèlixs de tres radis, d'un diàmetre mitja, que asseguren la suspensió de l'enginy. Cada eix té un moviment independent dels altres. A més, els eixos giren, de dos en dos, de forma inversa per assegurar que la nau no faci un moviment giratori. Davant i darrera dues hèlixs de quatre radis, de gran diàmetre, i col·locades en eixos horitzontals i movent-se en sentits diferents, provoquen la propulsió.
El material emprat per a construir l'enginy és a la vegada molt dur i molt lleuger. La matèria prima és formada per paper impregnat de dextrina i midó, ben comprimit amb la premsa hidràulica. Les hèlixs estan fetes d'una mena de fibra gelatinosa, flexible i resistent alhora. (Vet aquí una anticipació dels nostres plàstics).
La força motriu és produïda per l'energia elèctrica, generada per unes potents bateries. La tripulació és formada per vuit homes (incloent Robur)... La nau pot assolir una velocitat de dos-cents quilòmetres per hora i una alçada de quatre mil metres.
L'Albatros és fruit de la imaginació de Jules Verne, però sabem que s'inspirà en l'helicòpter en miniatura que havien construït Pouton d'Amécourt i Le Landelle. L'escriptor va descriure aquesta maqueta en el número de desembre de 1863 de la revista Le Musée des Familles.


Tornar al menú principal