El Nautilus


 

Apareix a Vint mil llegües de viatge submarí i a L'illa misteriosa. Nau submarina concebuda pel capità Nemo (Príncep Dakar).
Les peces que el componen van ser encomanades sota nom fals a diverses fàbriques d'arreu del globus. El mateix Nemo, ajudat dels seus homes, les va ensamblar en els tallers d'un illot desert. El Nautilus és ".... un cilindre allargassat amb extrems cònics. S'assembla a la forma d'un cigar...". Longitud: 70 metres; amplada màxima: 8 metres; volum i desplaçament (completament submergit): 1500 metres cúbics".
Està format per dues carcasses d'acer, l'una interior i l'altra exterior, unides per bigues de ferro en forma de T. A la proa està proveït d'un esperó acerat. La sala del timó té unes finestres de vidre lleugerament corbades a la part superior. Un projector elèctric permet il·luminar el fons marí fins a una distància de mitja milla. A la superfície la nau només emergeix una desena part del seu volum. Per a la immersió només cal reomplir uns dipòsits amb un volum equivalent a aquesta desena part emergida. La nau disposa de dipòsits suplementaris que, en omplir-se d'aigua, permeten atènyer profunditats considerables. També hi ha unes potents bombes que són capaces d'evacuar l'aigua d'aquests dipòsits quan es vol ascendre o sortir a la superfície.

 

Uns elements Bunsen, de gran potència, són els responsables de generar l'electricitat amb què funciona la nau. El Nautilus pot assolir una velocitat màxima de cent cinquanta milles per hora. Per evolucionar horitzontalment es disposa d'un timó clàssic, per ascendre o descendre es disposa de dos plans inclinats adossats al centre de la nau, a l'alçada de la línia de flotació.
Interiorment, el submarí està format per: un menjador; una biblioteca (12.000 volums!); una sala de deu metres -amb un piano-orgue- que és, de fet, un veritable museu ple de pintures, escultures i col·leccions d'objectes rars; la cambra del capità (molt austera); dues cambres més; la dependència on s'allotja la tripulació; una cuina (que funciona amb electricitat), una cambra de bany; la sala de màquines i un dipòsit on s'emmagatzema aire amb unes bombes (aire que és usat en les immersions de llarga durada).

 

Mobilis in mobile (mòbil en l'element immòbil) és la divisa del Nautilus. El seu pavelló és totalment negre i amb una N daurada al bell mig.Aquest meravellós vehicle servirà de presó temporal per al professor Aromax i els seus dos companys. Se'l creurà desaparegut en el remolí de Maelströn. Tanmateix, continuarà navegant per sota dels mars dels cinc oceans, fins que Nemo, solitari i fatigat, l'ancori a la caverna de l'illa Lincoln. Barrat el pas per una esllavissada de roques, el submergible no podrà abandonar aquest amagatall i esdevindrà la tomba de Nemo, que morirà poc abans que un cataclisme acabi per fer desaparèixer definitivament l'illa.


Tornar al menú principal