4t TRIMESTRE DE 2005. PROGRAMA D'ACTIVITATS

 

Setembre

Dimarts 20:            Conferència SPACE SHUTTLE, EL PASSAPORT DE L’HOME A L’ESPAI, per Marc Costa.

Ha estat la llançadora un caprici de ciència ficció o una veritable necessitat? Origen, utilitat i declivi de l’últim producte de la guerra freda. També es farà una sinopsi de la recent i polèmica missió STS-114.

Dimarts 27:            Conferencia HISTÒRIA DE L'OBSERVACIÓ DE MART FINS A 1965, per Josep M. Casals.

En aquesta sessió farem un repàs a la història de l'observació de Mart des de l'antiguitat fins just abans de la seva exploració amb auxili de l'astronàutica. Veuren què es deia de Mart en l'època de la superstició i que se'n va dir a partir d'una visió científica, passant pel lamentable afer dels canals i les encara massa recents discussions sobre la seva possible habitabilitat. També veurem ràpidament la incidència de Mart en la cultura popular, bàsicament en la literatura, la ràdio i el cinema.

Octubre

Diumenge 2 i dilluns 3:     Anada a Xàtiva per a l'observació de l'eclipsi anular de Sol.

Dimarts 4:            Conferència BOLETS, NATURA I CULTURA per Joan Culí, membre del Grup de Naturalistes d'Osona.

Aquest octubre, si la meteorologia ho permet, farem dues activitats relacionades amb el món dels bolets. La primera serà acompanyada de diapositives, on es veurà la relació dels bolets amb els fongs, la seva funció en el medi, les relacions que estableixen alguns bolets amb altres éssers vius... Es posarà especial interès en la identificació d'algunes espècies, ja sigui pel seu valor culinari o per la seva perillositat. També es farà referència als bolets com a fet cultural, tant arrelat al nostre país. I s'acabarà donant algunes pautes de comportament a l'hora d'anar a buscar bolets.

Diumenge 16:     Sortida de pràctiques en cerca de bolets.

Aquesta activitat serà reeixida si aquest setembre la pluja és generosa, ja que es tractarà de fer una sortida al bosc, a buscar bolets pels voltants de Les Llosses, no només per intentar reconèixer les espècies que es pugui trobar, sinó també per recolir-ne algunes de comestibles i poder fer el tast a l'hora de dinar.

Dimarts 18:            Conferència VIDA A L’ESPAI (I) per Ricard Làzaro.

Per especular amb base sobre la possibilitat de formes de vida fora de la Terra, un bon inici pot ser veure alguna de les seves manifestacions avui ja extingides en un passat llunyà de la pròpia Terra. Especialment la vida inicial a l’Era Arcaica, l’explosió de vida del Cambrià, les peculiars faunes d’Ediacara i de Burgess Shale... La reflexió sobre l’evolució de la vida a la Terra i les seves vicissituds com les condicions necessàries o les grans extincions, és bàsica per a un plantejament científic sobre la vida a l’Univers.

Dimarts 25:            Conferència FOBOS I DEIMOS, per Josep M. Casals.

Després de parlar del planeta Mart dedicarem una sessió a l'estudi dels seus dos satèl·lits Fobos i Deimos, potser més coneguts de nom que de fets, descoberts ara ja fa 128 anys, però que no van poder ser explorats en detall fins a l'arribada de les primeres sondes espacials els anys 1969-1971.

Novembre

Divendres 4:            Conferència JULES VERNE. DE LA CIÈNCIA A L'IMAGINARI, per Pasqual Bernat, a les 8 del vespre a la Biblioteca Dos Rius de Torelló.

Aquesta conferència forma part dels actes de l'any del centenari de J. Verne i serà l'acte d'inauguració de l'exposició del mateix nom que hi haurà a la mateixa biblioteca.

Dimarts 8:            Conferència VIDA A L’ESPAI (II). ALTRES AMBIENTS VITALS, per Ricard Làzaro.

Quan es busca la vida a l’Univers, el primer i més lògic és buscar-la en ambients com el de la Terra: les superfícies de planetes similars al nostre a l’ecoesfera d’una estrella de tipus aproximadament solar. Però cal considerar també altres possibilitats alternatives, i aquí es tractarà d’aquestes: és possible algun tipus de vida basada en compostos de silici en lloc de carboni? o en l’amoníac en lloc de l’aigua?... és a dir, quines possibilitats hi ha que la vida es pogués manifestar de manera molt diferent a la nostra?

Dimarts 15:            Conferència GEOMETRIA MÈTRICA (V), per Josep M. Casals.

En aquesta cinquena sessió de geometria repassarem els temes de potència d'un punt respecte a una circumferència, feixos de circumferències i feixos ortogonals i acabarem amb els temes d'eix radical, centre radical i divisió àuria del segment.

Dimarts 22:            Conferència QUÈ PASSA AMB ELS TRANSBORDADORS ESPACIALS?, per Miquel Amblàs.

El desastre del Columbia i les recents dificultats del Discovery són els fets més coneguts de tot un seguit de problemes dels transbordadors amb els materials d'aïllament tèrmic extern. Aquests aïllants són imprescindibles per poder resistir les altes temperatures i l'intens esforç físic que han de suportar en la seva reentrada a l'atmosfera de la Terra. Per què és tan difícil d'aconseguir un sistema d'aïllament tèrmic que sigui prou resistent? En aquesta sessió s'explicarà aquestes dificultats i es mostrarà materials aïllants del tipus que s'ha utilitzat en aquestes naus. També hi farem algun experiment per il·lustrar-ho.

Dimarts 29:            Conferència SÍNIES MEDIEVALS, per Antoni Alamany.

En aquesta conferència veurem com la influència del món àrab a l'edat mitjana en l'agricultura catalana va arribar fins als anys cinquanta del segle XX. Parlarem de com aquest fet va repercutir en la diferent estructura social de la pagesia entre la Catalunya Vella i la Catalunya Nova.

 

Desembre

Dimarts 13:            Conferència AGRONOMIA I TÈCNIQUES AGRÍCOLES EN EL SEGLE XIX, per Jordi Cartañà, de la Universitat de Barcelona. En col·laboració amb la Societat Catalana d'Història de la Ciència i la Tècnica.

L'aparició de la Revolució industrial a mitjans del segle XVIII va obligar el sector agrícola a produir suficients excedents per alimentar la població de les ciutats. Per aconseguir-los fou necessari un fort increment de la productivitat dels conreus, essent necessari modificar els sistemes tradicionals usats per la pagesia. Aquests canvis van comportar l'aparició d'una nova ciència -l'agronomia- i un nou col·lectiu professional, els agrònoms, que lentament i amb el suport de les adminstracions van ajudar al desenvolupament agrícola, fomenant la modernització de les eines i tècniques agrícoles.

Dimarts 20:            Conferència TEMPERATURA I TERMÒMETRES, per Josep M. Casals.

També serà bo aturar-nos un dia a parlar de la temperatura i d'aquests aparells tan familiars per a nosaltres com són els termòmetres, i de veure l'evolució històrica d'aquests aparells i de les escales de mesura utilitzades, amb llurs equivalències.

Dimecres 28:            Sopar de Nadal (hora i lloc a determinar).

 

TOTES LES ACTIVITATS ES FARAN AL LOCAL DE L'AGRUPACIÓ, C. DEL PARE XIFRÉ 3, 3r, 1a. VIC, A LES 8 DEL VESPRE, LLEVAT D’INDICACIÓ EXPRESSA EN SENTIT CONTRARI.

Per a la sortida a Les Llosses del 16 d'octubre, atès que està previst fer-hi un dinar, cal inscriure's a l'Agrupació fins al dia 13. Sortida a les 8 del matí de l'aparcament de darrera els Mossos d'Esquadra-Cementiri de Vic, o bé ser a la parròquia de Santa Maria de les Llosses a les 9.